I will bend, but never break

Weet je wat blijkt? Ik ben niet het staycation type. In het voorjaar, toen covid-19 nog maar net de kop opstak, zag ik het nochtans helemaal zitten. Meer dan onze gezinsbubbel had ik niet nodig. De zon scheen en zolang we gezond bleven, was het leven zo slecht nog niet. Wie had Ibiza of Andalusië nodig als er ook zoveel leuks te beleven is in eigen land? In gedachte zag ik ons gezin deze zomer kuieren langs binnenvaarten, huppelen door velden en genieten van gezellige picknicks.

Maar na vier maanden genieten van het kleine geraakte ons geduld toch een beetje op. De kinderen werden prikkelbaar en ik voelde de druk om hen te entertainen steeds toenemen. Ik sleurde hen mee kajakken, organiseerde een boottocht en ging zelfs minigolven, elke keer met picknicklaken en pistolets. Het mocht niet baten. Na dag vier van onze staycation had zelfs ik er geen zin meer in.

Zo erg was dat niet, want we zouden vijf dagen naar Normandië gaan, dat stond al lang vast. Totdat ook deze plannen in het water vielen. Het hotel annuleerde en de weersvoorspellingen waren rot. Ik ging op zoek naar een andere verblijfplaats, maar daarvoor moesten we 10 uur rijden en dan nog… Last minutes in Frankrijk zijn voor een gezin van vijf zijn niet evident als je wat te eisen hebt op gebied van comfort en hygiëne.

Ondertussen zagen we het vasteland alsmaar meer oranje kleuren. De echtgenoot en ik zeiden lachend tegen elkaar dat we nog beter af zouden zijn in Gran Canaria. De voorbije jaren brachten we daar een zalige tijd door in een half verlaten bungalowpark. Alsof het lot ermee gemoeid was, vond ik een spotgoedkope last minute vlucht en bleek er ook een huisje vrij. Daar sta je dan met je principes… Een paar dagen eerder had ik me nog druk gemaakt om al die vliegtuigtoeristen. Nu stond ik op het punt om mezelf tijdens een stevige tweede corona-golf twee keer vier uur lang in een vliegtuig op te sluiten.

Als een bezetene begon ik een intense zoektocht naar informatie: hoe goed een TUI vliegtuig verlucht werd, hoe ik kon ontsnappen aan het aanschuiven op de luchthaven, hoeveel covid-19 gevallen er in Gran Canaria zijn, hoe ze daar met de maatregelen omspringen,… Misschien filterde ik onbewust de antwoorden die ik wilde lezen, maar het resultaat van mijn zoektocht was best positief. We besloten te boeken…

Zaterdagochtend, amper drie dagen na het boeken van de vlucht, vertrokken wij richting Zaventem. Ik slaagde er gelukkig in om al mijn zorgen, die ondertussen absurde proporties hadden aangenomen, thuis te laten en heb keihard genoten van onze vakantie. Ik vond er eindelijk de rust en het vakantiegevoel waar ik naar op zoek was. Ons gezin leefde op en dat was hoognodig.

Je gaat me niet horen zeggen dat een vliegtuigreis in deze corona-tijden het ideale transportmiddel is. Wij betaalden extra voor bepaalde diensten die de kans op besmetting verkleinden, maar het blijft een feit dat je lange tijd dicht op elkaar zit. Eens in Gran Canaria moest ik me echter helemaal geen zorgen maken. Het buitenleven, de strenge (en opgevolgde) maatregelen, de rust in ons bungalowpark,… het voelde veiliger dan de staycation van de week ervoor.

Wij zijn ondertussen terug in eigen land en houden ons nu een weekje gedeisd. Wie met ons afspreekt, krijgt te horen dat we een vliegtuig hebben genomen. Ik forceer niemand om met mij en mijn gezin in contact te komen en wij blijven zoveel mogelijk in onze gezinsbubbel.

En wat die dubbele gevoelens betreft: ik heb geleerd om die te omarmen. De hele Corona-situatie doet me beseffen dat niemand de waarheid in pacht heeft. We modderen allemaal maar wat aan, doen wat we denken dat goed is, op dat eigenste moment. Morgen kan alles weer anders zijn. Ik lees meningen van experten, luister naar de stem van het volk, stel mijn eigen gedrag in vraag. Maar most of all: ik gebruik mijn gezond verstand en ik weeg af. Links op de weegschaal ligt alles wat ik laat voor corona. Rechts ligt wat ik nog toelaat. Want evenwicht moet er zijn, ook nu. Psychisch welzijn, welbevinden, een goede relatie,… als ik dat moet opgeven voor corona, come and get me.

IMG_3439

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: