Het kleine gemis

Op de kast ligt een stapeltje kleren: net uit de was en gevouwen om terug de kast in te gaan. Ik zucht. Het had een heel ander stapeltje kleren moeten zijn: skibroeken voor de zoon en zomerkleedjes voor mezelf. Inpakken doe ik altijd door dagen voordien al wat hoopjes klaar te leggen. Van inpakken is deze week echter geen sprake. De zoon gaat niet op skivakantie. De echtgenoot en ik gaan onze huwelijksverjaardag niet vieren in Ibiza.

Ik zucht nog eens. Ik heb mezelf tot nu toe niet toegestaan om er rouwig om te zijn. Er liggen immers mensen op sterven. Anderen rouwen of werken zich uit de naad om dat te voorkomen. Er is eenzaamheid, financiële onzekerheid en soms zelf onmenselijkheid.

En ik kan niet op vakantie. Hoe banaal is dat.

Dus verdring ik mijn spijt. Ik voeg het toe aan mijn lijst van dingen die toch helemaal niet zo erg zijn als je ze in perspectief plaatst. ’t Is niet dat we worden gevraagd te gaan vechten in de oorlog, las ik ergens. Ik mag mijn beide handjes kussen.

Maar is dat zo? Is klein verdriet niet toegelaten in de schaduw van het Grote Ongeluk? Ik sta er soms van versteld hoe snel iedereen zich heeft aangepast aan deze vreemde situatie, hoe groot en flink we ons allemaal houden. Had het ons twee maanden geleden verteld, we zouden collectief aan het gillen geslagen zijn.

Mijn dochter zal haar lentefeest moeten uitstellen. De andere dochter mist de mooiste dagen van haar lagere-school-leventje. Mogen zij daar niet verdrietig om zijn? Ik gun hen het zuchten, zelfs de tranen moesten die er komen. Waarom ben ik dan zo streng voor mezelf?

Dus ik neem me voor: de volgende keer laat ik ze rollen, de tranen om het kleine gemis. Ze maken het groot verdriet van een ander er niet minder om, maar luchten mij misschien wel een beetje op.

CB95B695-90A8-41E2-9809-64F68FB15495

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: