Grote zus

Ze was net vier geworden toen we haar vertelden dat er een baby’tje in mijn buik groeide. Zo lief en enthousiast als ze toen reageerde, zo kwaad was ze in het ziekenhuis, de dag dat ze haar zusje voor het eerst ontmoette. Terwijl mijn zoon zijn nieuwe zus teder vastnam, liet mijn dochter zich naast mijn bed op de grond vallen, schreeuwend van woede. Dit kind was zonet tot het besef gekomen dat ze niet langer de benjamin was. Aan haar leven als enig meisje en tevens kleinste en schattigste telg van ons gezin was abrupt een einde gekomen. Ze had de concurrentie in de ogen gekeken en gezien dat het een harde strijd zou worden. Ik probeerde haar te troosten maar zij wilde maar één ding: dat mama mee naar huis ging en de nieuwe baby in het ziekenhuis bleef.

Groot was mijn verbazing toen ze de dag nadien mijn kamer binnenstapte als een “geüpgraded” versie van zichzelf. Ze gedroeg zich voorbeeldig en overlaadde haar zus met kusjes. Ook thuis stond ze op de eerste rij om te helpen: ze bracht de pampertjes, kwam met flesjes aandraven en zong liedjes voor de baby. Pas toen haar juf me vertelde dat onze dochter plots zo flink en zorgzaam was geworden, drong het tot me door. Mijn eens zo koppige kleuter had ingezien dat ze met schattig zijn alleen de strijd om onze aandacht niet zou winnen. Ze had een nieuwe strategie uitgedokterd, en of die werkte! Overal waar we kwamen, werd ze bejubeld om haar flink gedrag. En zij maar stralen!

Ondertussen is die kleine baby ook vier jaar. Haar grote zus is haar held. Vraag je haar wat ze wil doen, dan antwoordt ze: “hetzelfde als Charlotte”. Andersom kan de grote zus niet zonder de kleine. Ze is nu zelf slachtoffer geworden van diens schattigheid. En de broer, die zit erbij en kijkt ernaar. Soms lachend, soms gekweld, maar meestal gewoon blij dat hij voor eeuwig en altijd mijn enige zoon zal zijn.

img_9305img_9392img_9535

img_9558img_9576

Poseren deden de zusjes in kleertjes van Het Land Van Ooit, omdat mama daar foto’s voor nodig had… 🙂 De zoon kwam liever niet meer in beeld.

Follow my blog with Bloglovin 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: